Hello

Bun venit pe blogul meu ... sper ca tot ce este aici sa fie interesant si sa poti invata cate ceva...

Love ON AIR

Love ON AIR

vineri, 19 martie 2010

DESPRE FAMILIE

Despre familie

"Familie fara copii - gradina fara flori;

Familie fara copii - clopot fara glas;

Familie fara copii - pasare fara cantec;

Familie fara copii - pom fara rod;

Familie fara copii - cel mai mare paganism."



"Totdeauna au existat crize in familie. Astazi insa familia naturala, traditionala, se afla in criza, in mutatie spre un viitor confuz si incert, in toata Europa, astfel incat criza familiei este perceputa ca simptom al crizei civilizatiei occidentale, o criza a societatii contemporane insasi. "Criza familiei devine mai devreme sau mai tarziu si o criza a Statului", remarca in 1998 presedinta Senatului Poloniei. Statisticile demografice arata ca in Europa scade numarul casatoriilor (in Uniunea Europeana: 5 casatorii la 1000 de persoane) si creste numarul divorturilor, mai ales in Europa Occidentala. Copii mai putini iar batrani mai multi; un continent care imbatraneste si care nu prezinta semne majore de dinamism demografic - aceasta este imaginea actuala a Europei.

Cauzele sunt multiple si complexe: mutatii de ordin cultural, tehnic, ideologico-pragmatice accelereaza fenomenul de secularizare ca pierdere a dimensiunii sacre a vietii si intensifica in mod alarmant mentalitatea individualista exacerbata, mercantila, narcisista si nihilista. Absenta idealului pe termen lung si a valorilor creeaza adesea in om sentimentul vidului, al singuratatii si al abandonului, determinand multi oameni sa se refugieze in practica dogului, violentei, in sectarism si suicid. La criza aceasta de ordin spiritual din Europa Occidentala se mai adauga in Europa Centrala si Orientala, in fostele tari cu regim comunist, si alti factori negativi care lovesc in familie. Saracia, somajul, sectele prozelitiste, violenta, nesiguranta zilei de maine, emigratia spre tari mai bogate. In Romania, criza familiei se manifesta si in abandonul copiilor, si in abandonul parintilor, in numarul mare de avorturi si chiar o crestere a numarului divorturilor, in cresterea violentei in familie si in cresterea delincventei juvenile. Cauzele economice si mutatiile specifice perioadei de tranzitie spre capitalism explica doar in parte acest fenomen.

Nu trebuie uitat ca, in parte, criza spirituala a familiei in Romania se datoreaza si secularizarii impuse de regimul comunist prin faptul ca educatia copiilor si tinerilor, adultii de azi, a fost un monopol al Statului, iar parintii n-au avut posibilitatea sa educe suficient copiii si tinerii in credinta crestina, ateismul fiind ideologia oficiala in toate institutiile de invatamant, iar dimensiunea crestina a familiei s-a mentinut mai mult in virtutea traditiei liturgice si sacramentale decat in virtutea educatiei sistematice crestine sau a unei pastorale elaborate."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu