Hello

Bun venit pe blogul meu ... sper ca tot ce este aici sa fie interesant si sa poti invata cate ceva...

Love ON AIR

Love ON AIR

luni, 22 martie 2010

DROGURIILE

Proiect despre droguri - drogul

DROGUL...



Drogul in sens farmacologic este o substanta utilizata sau nu in medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si ale comportamementului. In sensul dat de catre conventiile internationale, prin drog intelegem substantele supuse controlului prin Conventia Unica asupra stupefiantelor din 1961 si substantele psihotrope al caror control este prevazut de Conventia din 1971. Conventiile si protocoalele aplicabile drogurile au dat substantelor psihotrope un sens particular, diferentiindu-le de stupefiante.
In acest modul nu vom face referire la alcool, tutun si cofeina, societatea privindu-le ca fiind diferite de celelalte droguri. Acest curs se refera in special la folosirea drogurilor ilegale. Abuzul acestora poate duce la afectarea fizica si psihica, iar prin actiunile celor care le folosesc, afecteaza si comunitatea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste abuzul de droguri ca fiind orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau in relatie cu practica medicala, a unui drog.

Consumul poate fi:

*

exceptional, in scopul de a incerca odata sau de mai multe ori un drog, fara a continua insa;
*

ocazional, sub forma intermitenta, fara a ajunge la dependenta;
*

episodic, intr-o circumstanta determinata;
*

sistematic, caracterizandu-se prin dependenta.

In toxicomanie, inclinatia de a consuma droguri conduce la o stare de subordonare, de cele mai multe ori tiranica, a unui individ fata de un drog, care ii conditioneaza comportamentul, existenta, relatiile familiale si sociale.

OMS defineste dependenta ca fiind starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta, caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic, pentru a-i resimti efectele psihice si pentru a evita suferintele.
Toate drogurile adictive au doua lucruri in comun: ele produc initial un efect de placere (“high”) urmat de un recul al unor efecte neplacute. Acest lucru se intampla ca efect al supresiei productiei normale al unor substante chimice in creier, care in mod normal produc efectul de “placere”. Dupa suprimare, creierul intra intr-o stare de depresie. El necesita din punct de vedere fizic mai mult drog ca sa ajunga la normal si sa se simta bine din nou. Acest ciclu de placere/tensiuneduce la o pierdere fizica a conrolului asupra utilizarii drogului.
Exista variate necesitatati ale corpului cum ar fi: foame, sete, sex, prietenie. Cand aceste nevoi sunt satisfacute, sau cand durerea dispare, un semnal este trimis la celulele creierului, care fabrica o substanta chimica drept semnal de recompensa . Aceasta substanta chimica ajunge si stimuleaza centrul recompensarii (“zona placerii”), ducandla o senzatie de placere, de “high”.
Majoritatea drogurilor care duc la dependenta sunt capabile sa produce efecte de “bine”, mimand un mesager (o substanta) secretat in mod normal de creier - care in mod obisnuit produce o senzatie de “bine”. Un exemplu sint narcoticele care mimeaza endorfinele (analgezic natural). Acest lucru scurtcircuiteaza mecanismele de supravietuire, pentru ca celulele centrului de recompensare din creier nu pot face diferenta intre un drog si o substanta naturala. Rezultatul este dependenta.

Prima asociere cu consumul unui drog adictiv este depozitata in memoria subconstientului. Subconstientul invata prin asociere imediata ca utilizarea unui drog adictiv duce imediat la placere. Subconstientul rememoreaza “high”-ul initial si te forteaza sa doresti aceasta stare. In mod obisnuit o persoana care utilizeaza droguri adictive, nu ajungela o stare intensa de “high” daca este la prima doza. Consumatorul incepe sa utilizeze tot mai mult drog si se straduieste intens sa ajunga la starea de varf de placere. Starea de dependenta este insotita de toleranta.

Toleranta consta in disparitia treptata a efectelor unei substante ce este administrata repetat, pe o anumita perioada de timp, incat pentru a obtine acelasi efect se impune cresterea progresiva a dozei. Se caracterizeazaprin reversibilitate (dupa un timp de la intreruperea consumului se restabileste sensibilitatea initiala), specificitate (toleranta nu este o proprietate generala pentru toate substantele, ci numai pentru unele dintre acestea) si selectivitate (toleranta nu se instaleaza pentru toate efectele pe care le exercita o substanta asupra unui organism). De mentionat ca obisnuinta nu creaza insa o imunitate totala si nelimitata in timp la organismul care s-a obisnuit cu toxicul. Efectul pe termen relativ lung este instalarea unei intoxicatii cronice, cu consecinte grave asupra starii de sanatate.

Motive care duc la consumul de droguri :

*

curiozitatea
Nu inseamna ca devenii dependent doar pentru ca ai incercat, dar nu continua – utilizarea sistematica duce la dependenta, iar in cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina)
*

teribilismul
Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocatori. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile implicate, departe de a fi impiedicati de vorbe precum “pericol”. Poti sa iesi in evidenta si in mod pozitiv, fara sa consumi droguri! Cauta alternative!
*

presiunea grupului
Este important sa stii sa spui “NU” – asta dovedeste ca ai o personalitate puternica. Incearca sa fii tu insuti, chiar daca cei din jurul tau au alta opinie
*

probleme (in familie, scoala, cu prietenii)
Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie inteles sa folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problema, ea continuand sa existe si sa se agraveze.
*

neintegrarea in colectivitate si societate
Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea in colectivitate sau dispretul fata de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste probleme fara sa recurgeti la droguri



Tot ce produce fum sau se afla sub forma de vapori ce pot fi inhalati si produce stare de high se numesc inhalanti.
Sunt multe tipuri de inhalanti, incluzand oxizi de azot, azotati de amil, butil, diluanti, solventi, sprayuri cu vopsea, hidrocarburi precum gazolina, lipici, fumul multor chimicale de uz casnic (fixativ, corector de masina de scris, acetona etc.) ce pot fi inhalate pentru a produce starea de high.
Efectul inhalantelor depinde de tipul de inhalant. Motivul pentru care sunt consumate este detasarea de realitate , indiferenta, abolirea senzatiilor neplacute de foame, frig etc..
Alte efecte imediate ale inhalantilor includ stare de voma, stranut, tuse, hemoragii nazale, oboseala, pierderea coordonarii, pierderea apetitului.Solventii si aerosolii scad frecventa batailor inimii si a respiratiei si duc la tulburari de gandire. Azotatii de amil si butil duc la cresterea pulsului, dureri de cap si eliminari involuntare de urina si fecale.
Efectele consumului de lunga durata sunt: pierderea in greutate, dereglari ale echilibrului electrolitilor, oboseala musculara, hepatita sau hemoragii cerebrale. Inhalarea repetata a vaporilor concentrati pot duce la distrugeri ireversibile ale creierului, sistemului nervos si plamanilor precum si a cailor respiratorii.
Inhalarea profunda a vaporilor ori folosirea unor cantitati mari pe o perioada scurta de timp poate duce la dezorientare, comportament violent, pierderea cunostintei ori moartea. Concentratii mari de inhalanti pot cauza sufocare, inlocuind oxigenul din plamani sau deprimand sistemul nervos central pana in punctul in care respiratia se opreste.
La noi in tara, cel mai frecvent utilizat inhalant este Aurolacul.



Opiaceele reduc durerea si in doze mari induc somnul. Din aceasta categorie fac parte opiul, morfina, codeina si heroina care este un narcotic derivat din morfina. Petidina si metadona sunt droguri sintetice care actioneaza asemanator morfinei.
Opiul se extrage din capsula macului opiaceu – Papaver somniferum. Consumul de opiu este cunoscut in Asia de mii de ani, dar fumatul de opiu a aparut in China numai dupa ce a fost introdus tutunul.
Morfina a fost izolata din opiu la inceputul secolului al XIX-lea si a fost denumita dupa zeul grec al somnului - Morpheus.

Narcoticele si in mod special morfina s-au dovedit a fi foarte folositoare pentru efectele lor analgezice si anestezice. Oricum, un efect major negativ este acela ca ele produc o dependenta fizica intensa. Acest lucru duce la dorinta de a utiliza drogul permanent. Au fost facute cercetari pentru descoperirea unui anestezic mai sigur, care nu duce la dependenta si ca urmare au fost descoperite metadona si petidina. La inceput s-a crezut ca aceste droguri nu vor duce la dependenta fizica. Din pacate, nu a iesit asa, si aceste droguri si aceste droguri duc si ele la dependenta.
Datorita efectului mai puternic, heroina este narcoticul “strazii” si este folosita in mod ilegal. Oricare dintre narcotice pot fi folosite in loc de heroina, daca aceasta a fost consumata in doze mici. Exista o diferenta considerabila intre puterea diferitelor narcotice, dar ele toate produc efecte similare, daca doza este ajustata.
Cea mai pretioasa proprietate a narcoticelor este abilitatea lor de a “lua” durerea. Ele nu opresc practic durerea, dar altereaza reactia persoanei la durere, in asa fel incat nu o deranjeaza asa de mult. Cateva dintre narcotice sunt folosite in doze mici pentru combaterea diareii si a tusei. In unele state metadona este folosita in tratamentul dependentei de narcotice. Atractia spre narcotice este data de abilitatea lor de a da senzatie de bine.

Doze mici pot induce entuziasm, fericire, multumire, pace sufleteasca.
Doze mari produc stare de visare placuta si somn. In plus, apare senzatie de somnolenta, ameteala, incapacitate de concentrare, apatie si letargie. Raspunsul fizic include incetinirea ritmului respirator, constrictia pupilelor, incalzirea tegumenteor, intensificarea transpiratiei, constipatie grava si cateodata voma.
O supradoza poate duce la soc, coma si moarte.

Toleranta si dependenta.
Folosirea regulata a narcoticelor duce rapid la dependenta psihica si dezvolta toleranta si dependenta fizica. Pe masura ce se instaleaza toleranta, senzatia de “high” dispare. Consumatorul are nevoie de drog pentru a se simti normal si pentru a evita starea de rau datorata sevrajului. Aceasta duce la o nevoie incontrolabila in a continua sa foloseasca drogul. Simptomele de sevraj in mod obisnuit se dezvolta in 6-12 de la ultima doza administrata. Totusi, la narcotice cum ar fi metadona, simptomele pot sa nu apara cateva zile. Aceastea pot fi: agitatie, tremuraturi, respiratie accelerata si superficiala, cascat, crampe, voma si diaree, rinoree, lacrimare, dureri musculare, tremor si frisoane. In cazurile mai severe pot sa apara halucinatii terifiante.

Efecte pe termen lung.
Narcoticele prin ele insele cauzeaza in mod direct putine imbolnaviri. Independent de alte probleme ce apar datorita constipatiei permanente si reducerea performantelor sexuale, totusi, in cele mai multe cazuri in care s-au folosit droguri ilegale, au aparut probleme mult mai serioase. Odata ce o persoana este dependenta de narcotice, e in stare sa faca orice ca sa-si obtina doza de drog. Costurile narcoticelor ilegale sunt foarte mari si dependentii deseori recurg la crima pentru a-si continua consumul. Consumatorii obisnuiti sunt astfel implicati intr-un stil de viata care inseamna conditii neigienice, alimentatie proasta, saraca si conditii de locuit precare si asistenta medicale inadecvata. Folosirea mostrelor “de strada”, care in mod obisnuit sunt contaminate si a seringilor nesterile precum si folosirea in comun a seringilor sunt alte probleme caRora consumatorii trebuie sa le faca fata. Deseori s-au raportat la acesti consumatori boli precum SIDA. hepatita, tetanosul, boli ale inimii si plamanilor, vene sclerozate, infectii locale ale pielii, ulcere si abcese. Alte efecte grave, cum ar fi moartea pot rezulta prin injectarea unor materiale insolubile cum ar fi talcul si creta, care se gasesc deseori in heroina ilicita.

Heroina
Cel mai periculos si care duce la dependenta cea mai puternica dintre narcotice este heroina.
Heroina a fost descoperita in 1874 , este produsa printr-o alterare chimica a morfinei si este de 2-3 ori mai puternica decat morfina.
Constituie in multe tari o problema majora, nu numai pentru faptul ca duce extrem de rapid la dependenta si este foarte periculos, dar impreuna cu cocaina si metamfetaminele deseori stau la baza unor acte criminale precum spargeri, jafuri, furturi, prostitutie, pentru a-si intretine obiceiul.

Este o pudra a carei culoare variaza intre maro inchis si alb. Cea mai populara forma este cea inchisa la culoare, care este vanduta in pachete mici de celofan sau folii sau in bilute din acelasi material.
Cea mai folosita cale de administrare a heroinei este cea injectata. Pudra poate fi inhalata sau fumata.

Accesoriile folosite pentru injectarea heroinei includ :

*

ace hipodermice,
*

bile mici de bumbac pentru filtrare,
*

apa si linguri,
*

capace de sticla folosite pentru lichefierea heroinei.

Accesoriile folosite pentru inhalarea sau fumatul heroinei includ :

*

lame de ras,
*

paie si pipe.

Starea de “high” dureaza in mod obisnuit 4-6 ore, iar in unele cazuri euforia primei doze nu mai este niciodata atinsa ulterior. Sub influenta heroinei pupilele sunt contractate, pleoapele sunt cazute, apare depresie, apatie, descreste activitatea fizica si apare o stare de rau.
Un consumator frecvent poate sa motaie sau aparent sa doarma si deseori isi scarpina sau atinge fata si nasul.Constipatia severa rebela la tratament este un simptom obisnuit ( autopsia a descoperit 11 kg de materii fecale in intestinele unei persoane dependente ). Doze mai mari de heroina pot induce somn, voma si respiratie superficiala.
O supradoza poate cauza o respiratie superficiala si incetinita, tegumente umede, convulsii, coma sau moarte.
In plus, o intreaga familie de droguri sintetice sunt prezentate ca heroina sintetica. Cea mai reprezentativa dintre acestea este fentanyl-citratul, numit si “Alb de China”, care este de cateva ori mai puternica decat heroina si a cauzat multe victime printre dependenti, fiind folosita in acelasi mod ca si heroina.

Morfina
Denumita in jargon M, morf, Emsel, domnul Melancolie este utilizata in medicina cel mai adesea in fazele terminale ale cancerului, pentru capacitatea ei de a suprima durerea.
Dozele mici dau relaxare, letargie, anxietate sau euforie, suprimarea reflexului de tuse ( in cazul asocierii cu alcool se poate produce asfixia cu propriile vomismente ),racirea tegumentelor, hipotonie musculara, contractia pupilelor si vedere incetosata.
O doza mare duce la scaderea tensiunii, scaderea ratei respiratorii cu evolutie spre soc, coma, deces.
Utilizarea repetata duce la dependenta fizica si psihica; dezintoxicarea duce la iritabilitate, transpiratii, ticuri nervoase, crampe musculare si abdominale, voma, diaree, febra, hipertensiune arteriala. Exista riscul colapsului cardiovascular in cursul sevrajului.

Fortralul
Analgezic opioid; injectat, 30-60 mg au actiune analgezica similara cu 10 mg morfina, iar oral, 50 mg sunt echianalgezice cu 60 mg codeina; efectul se mentine 3-5 ore. Are actiune sedativa marcata, deprima respiratia (dar mai putin decat morfina).
Poate cauza relativ frecvent greata, voma, ameteli, sedare, euforie, cefalee, sudoratie; rareori anorexie, constipatie sau diaree, tinitus, tulburari de vedere, slabiciune, cosmaruri, insomnie, iritabilitate, halucinatii, hipotensiune, tahicardie, deprimare respiratorie, eruptii cutanate alergice.
Determina rapid toleranta, putindu-se ajunge pina la 40 de fiole pe zi sau chiar mai mult.Cei care folosesc acest drog afirma ca dupa injectare simt un gust de menta si o senzatie dde raceala in abdomen care cu timpul se transforma in senzatie de greata.

Codeina este utilizata in medicina ca antitusiv, analgezic si antidiareic.
In jargon este denumita T-threes, scolarul, sirop.
In doze mici, pe termen scurt, da o usoara senzatie de euforie, ameteala, plutire, gura uscata, constipatie, retentie urinara, greata. Dozele mari determina mincarimi acute, piele iritata, ameteala, sedare, confuzie, greata, voma; efectele pot merge pina la deprimarea severa a respiratiei si stop respirator.
Perioada de depistare dupa utilizarea de codeina este apreciata la cca. una-doua zile. Utilizarea frecventa ca antitusiv creste riscul de dependenta.
Compozitia chimica a tigarii










Acetona

(dizolvant)



Naftilamina



Metanol

(carburant pt.rachete)



Pyren



Naftalina



Dimetilnitrosamina



Nicotina

(ierbicid si insecticid)



Butan

Cadmiu



Monoxid de carbon

(gaz de esapament)

Acid cianhidric

(folosit in camere de gazare)



Toluidina



Amoniac (detergent)



Uretan



Toluen (solvent industrial)



Arsenic (otrava)



Dibenzacridina



Fenol



Poloniu 210

(element radioactiv)



D.D.T(insecticid)



Benzopirina



Clorura de vinil

(materiale plastice)




Marijuana considerata ca si “drog de trecere”, impreuna cu hasisul si uleiul de hasis sunt diferite forme ale canabisului – o planta cu frunze verzi, inalta, ce creste in zonele insorite ale globului.
Substanta responsabila pentru efectele psihoactive - starea de “high”, este delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC). Cantitatea de THC ce se afla in marijuana, hasis sau uleiul de hasis determina puterea drogului.
Este un drog care deprima centrii nervosi. Marijuana este cel mai popular drog printre tineri, dupa alcool.
Este formata din frunzele, florile, tulpinile si semintele plantei cannabis, care este uscata si maruntita. Marijuana poate fi gasita si in Sinsemilla (din spaniola Sin semilla – fara seminte) - varful inflorescent al plantei feminine nepolenizate a cannabisului.
Uzual i se mai spune iarba, buruiana, pot, Gandj. Marijuana este in mod obisnuit vanduta si depozitata in pungi de plastici, folii de aluminiu si tigari mici rulate.
Marijuana de obicei se fumeaza in tigari facute mana numite joints care degaja un miros patrunzator cand este fumata. Cand marijuana este partial fumata, este adesea tinuta cu o clema de rufe sau penseta. De asemenea frunzele pot fi fumate in pipe mici de lemn sau in pipe de apa, numite bongs. In final, marijuana poate fi introdusa in alimente, gatita si ingerata.

Accesoriile asociate consumului de marijuana includ :
- pipe, bongs-uri,
- foite de tigara,
- pungi plastic, cleme de rufe,
- cutii decorative (concepute sa ascunda si sa depoziteze marijuana),
- picaturi pentru ochi, spray-uri de gura, folosite ca sa acopere eventualele dovezi ale consumului de marijuana.

Cand cannabisul este fumat, THC este absorbit rapid in circulatia sanguina prin peretii alveolelor pulmonare. De aici este transportat la creier, moment in care se simte efectul de “high”. Acest lucru se poate produce in cateva minute si poate dura pana la 3-5 ore.
O alta caracteristica importanta a THC este faptul ca se depoziteaza in organism. THC nu este usor solubil in apa, dar se dizolva usor in grasimi. Astfel, din curentul sanguin, este absorbit rapid in tesuturile adipoase, spre deosebire de alcool, care fiind solubil in apa, este rapid excretat din organism, in 1-2 ore. Odata depozitat in tesutul adipos, THC este eliberat lent inapoi in fluxul sanguin. De exemplu, eliminarea unei singure doze de THC poate dura pana la o luna.

Efectele variaza de la o persoana la alta, depinzand de:

*

cantitatea si concentratia in THC a canabisului consumat
*

calea de administrare
*

greutatea persoanei, starea ei de sanatate, dispozitia si experienta privind consumul acestui drog
*

asocierea cu alte droguri, consumul in grup sau individual

In doze mici, marijuana poate duce la:

*

absenta inhibitiilor,
*

scaderea capacitatii de concentrare,
*

cresterea frecventei cardiace,
*

injectarea ochilor,
*

calmare, stare de visare si relaxare,
*

cresterea apetitului,
*

tendinta de a vorbi si a rade mai mult decat in mod obisnuit,
*

pierderea capacitatii de coordonare,
*

concentrarea atentiei spre un singur lucru, ignorand totul in jur.
- un “joint” cauzeaza o stare de “betie“ asemanatoare cu cea rezultata in urma consumului a 6 doze de bere.

Doze mai mari pot cauza:

*

detasarea de realitate,
*

schimbatoare fluctuatii rapide ale starii afective: de la sentiment de incantare la anxietate sau panica,
*

imagini inselatoare,
*

pierderea identitatii,
*

fantezii, halucinatii sau imagini distorsionate.

Efectele pe termen lung constau in afectarea:

*

memoriei de scurta durata,
*

gindirii logice,
*

abilitatatilor de miscare,
*

capacitatii de a efectua sarcini complexe ca de exemplu sofatul, manuirea diverselor aparate.

Aceste simptome dispar in mod normal cand trece efectul drogului. 41728dno69gfr2k

Efecte pe termen lung:

*

cresterea riscului de aparitie a bronsitei
*

cancer pulmonar (tendinta de a retine fumul adanc in plamani, mai mult decat un fumator obisnuit poate fi mai daunatoare la utilizatorii sistematici de cannabis)
*

schimbarea motivatiei
*

pierderea energiei si a interesului pentru alte activitati
*

scaderea puterii de concentrare, a memoriei si capacitatii de invatare – aceste efecte pot dura cateva luni dupa ce s-a renuntat la consumul de cannabis, ele fiind reversibile
*

interferenta cu producerea de hormoni sexuali – scade apetitul sexual, cantitatea de sperma si ciclul menstrual devine neregulat
*

perturbari psihice – pot apare episoade scurte de comportamente psihotice, uneori in forme grave

Cannabisul a fost folosit in medicina mai multe secole, recent in tratamentul starii de greata a pacientilor bolnavi de cancer care fac chimioterapie, la pacientii cu glaucom, cand cannabisul reduce presiunea intraoculara si ca stimulent al apetitului la pacientii bolnavi de SIDA si in epilepsie.
Cannabisul este periculos cand este combinat cu alte droguri, cum este alcoolul. Efectele cannabisului sunt intensificate deseori intr-un mod imprevizibil in aceste combinatii. Desi de cele mai multe ori consumatorii de cannabis trec la consumul altor droguri, aceasta nu este o regula.
Consumul frecvent al unor doze mari de cannabis poate produce o toleranta moderata. Toleranta inseamna ca o persoana are nevoie de doze mai mari de drog pentru a ajunge la aceleasi efecte pe care le avea folosind cantitati mai mici. Consumatorii de cannabis pot avea o diversitate de probleme de sanatate, sociale, legale, financiare si de comunicare cu ceilalti, devenind dependenti de cannabis, ceea ce poate duce la fenomene de sevraj moderate, care constau de obicei in simptome asemanatoare gripei.
Numai un procent redus din utilizatori devine dependent de cannabis, dar cei care nu sunt dependenti, pot deveni in timp.
Putini din cei care consuma in mod ocazional pot sa-si deterioreze in mod serios sanatatea.

Cannabisul si sarcina.
Multe dintre droguri afecteaza fatul nenascut, de aceea este recomandat sa nu se foloseasca droguri in timpul sarcinii. Este cunoscut faptul ca THC trece prin placenta si ajunge la fat. Exista dovezi ca exista corelatie intre consumul de cannabis la femeia gravida si greutatea scazuta la nastere a fatului. De asemenea, s-a dovedit ca THC are efecte teratogene asupra fatului (modificari celulare ce duc la malformatii congenitale).


Hasisul este un extract de marijuana, sub forma de substanta rasinoasa, care variaza la culoare de la galben la maro-inchis si negru, sau sub forma de ulei de hasis, care este un ulei vascos.
Pentru ca hasisul contine o concentratie mai mare de THC decat marijuana, hasisul si uleiul de hasis sunt mult mai puternice si sunt vandute si folosite in cantitati mai mici.
Hasisul este impachetat cel mai adesea in folii de aluminiu, iar uleiul de hasis este stocat in sticlute mici. La fel ca si marijuana, atat hasisul cat si uleiul de hasis sunt fumate in pipe, dar ele pot fi deasemenea amestecate cu tutun, in tigari sau pipe. Astfel, ustensilele folosite in consumul de hsis si ulei de hasis sunt aceleasi si pentru marijuana: pipe, foite de tigara, pipe speciale, cleme de rufe, pipe de apa.
Hasisul si uleiul de hasis degaja un miros patrunzator atunci cand sunt fumate.
Efectele hasisului si uleiului de hasis sunt aceleasi cu ale marijuanei, dar ele pot fi mai intense datorita concentratiei mai mari de THC.



Halucinogenele sunt printre cele mai vechi droguri, utilizate pentru abilitatea lor de a modifica perceptia si dispozitia. De secole, multe dintre halucinogenele naturale, extrase din plante si ciuperci au fost folosite in scopuri medicale, sociale si religioase. Mai recent, au fost produse halucinogene sintetice, unele dintre ele fiind mai puternice decat cele naturale.
Mecanismele fiziologice, biochimice, farmacologice privind activitatea halucinogena nu sunt inca bine cunoscute. Chiar si numele acestei clase nu este cel mai potrivit, de vreme ce halucinogenele nu intotdeauna produc halucinatii.
Totusi, consumate in doze netoxice, aceste substante produc modificari ale perceptiei, gandirii si dispozitiei.
Efectele fiziologice sunt: cresterea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si dilatarea pupilelor. Efectele senzoriale variaza cu doza, contextul in care sunt consumate si dispozitia, determinand distorsiunea perceptiei. Efectele psihice includ tulburari ale gandirii asociate cu modificari ale perceperii timpului si spatiului. Timpul pare sa stea in loc si formele si culorile pot sa se schimbe si sa primesca noi semnificatii. Aceasta experienta poate fi placuta sau extrem de infricosatoare. Efectele halucinogenelor sunt imprevizibile de fiecare data cand sunt folosite.
Saptamani sau chiar luni dupa consumul halucinogenelor, consumatorul poate experimenta flashback-uri – amintiri fragmentare din experienta traita sub influenta drogului, in absenta acestuia. Aparitia acestor flashback-uri este inprevizibila, dar apare mai des in situatii stresante si mai frecvent la tineri. Odata cu trecerea timpului, aceste episoade se raresc si devin mai putin intense.
Cel mai frecvent pericol la care se expun consumatorii de halucinogene este judecata alterata, care deseori duce la luarea unor decizii pripite si accidente.

Mescalina este o substanta halucinogena continuta de Peyote - un cactus mic, fara spini, Lophophora williamsii. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosita de catre bastinasii din nordul Mexicului si sud-vestul Statelor Unite, in ritualurile traditionale religioase.
Varful cactusului – coroana – contine niste excrescente sub forma de disc, care sunt taiate si uscate. Acesti “butoni” sunt in general mestecati sau scufundati in apa pentru a produce un lichid toxic. Doza halucinogena pentru mescalina este de 0,3 –0,5 grame (echivalenta la 5 grame de peyota uscata) si dureaza aproximativ 12 ore. In timp ce peyota produce efecte halucinogene vizuale puternice, cu relevanta pentru ritualurile religioase ale bastinasilor, spectrul intreg al acestor efecte a servit ca un model artificial al bolilor mentale. Mescalina poate fi extrasa din peyote sau poate fi produsa sintetic.

Psilocybina si Psilocyna - sunt substante chimice obtinute din anumite ciuperci ce se gasesc in Mexic si America Centrala. La fel ca si peyota, aceste ciuperci au fost folosite de secole in ritualuri. Ciupercile uscate contin in jur de 0.2-0.4% psilocibina si doar urme de psilocina. Doza halucinogena pentru ambele substante este intre 4-8 miligrame, echivalentul a 2 grame de ciuperci, efectele durand aproximativ 6 ore. Atat psilocibina cat si psilocina pot fi produse pe cale sintetica.

Dimetiltriptamina (DMT) - are o istorie veche in ceea ce foloseste folosirea ei in intreaga lume, ea putand fi gasita in diferite plante si seminte si poate fi deasemenea produsa sintetic. Este ineficienta cand este consumata pe cale orala, pana nu este combinata cu un al drog, care inhiba metabolizarea acesteia. In general, este prizata, fumata sau injectata Doza halucinogena la om este de 50-100 miligrame si dureaza intr 45 - 60 minute. Deoarece efectele dureaza numai in jur de o ora, aceasta experienta a fost denumita “calatoria omului de afaceri” - "businessman's trip." Alte halucinogene au structuri si proprietati similare cu ale DMT-ului.

LSD – Dietilamida acidului lisergic este unul dintre cele mai puternice si mai bine studiate halucinogene.
A fost sintetizat in 1938 de Dr.Albert Hoffman, dar efectele sale halucinogene nu au fost cunoscute pana in 1943, cand Hoffman a consumat accidental LSD. S-a descoperit ulterior ca o doza mica, de numai 25 mg (echivalentul a cateva cristale de sare) a fost capabila sa produca halucinatii puternice.
Datorita structurii sale, similare cu o substanta prezenta in creier si datorita efectelor similare cu anumite psihoze, LSD a fost folosit in cercetarea bolilor mentale. In timp utilizarea ilicita a scazut, comparativ cu popularitatea initiala din anii ’60. Doza medie este intre 20-80 mg , efectele de high durand intre 10-12 ore. LSD in mod obisnuit este vandut impregnat in hartii absorbante (“sugativa cu acid”), tablete (“microdoze”) sau patratele subtiri de gelatina (“geamuri”).
Efectele fizice includ: dilatarea pupilelor, scaderea temperaturii corpului, greata, “piele de gaina”, cresterea glicemiei si a ritmului cardiac. In prima ora dupa ingestie, consumatorul poate experimenta modificari vizuale si modificari extreme in dispozitie.
In faza halucinatorie, el are modificari in perceptia spatiului si a timpului, insotite de perceptia distorsionata a marimii si formei obiectelor, a miscarilor, culorilor, sunetelor, atingerii si abilitatea consumatorului de a percepe obiecte prin intermediul simturilor. El poate descrie ca “aude culori” si “vede sunete”.
Abilitatea de a judeca rational si de a vedea pericolul este tulburata, facand consumatorul susceptibil la acte de autoagresiune. De asemenea, el poate agresa alte persoane prin faptul ca doreste sa conduca masina sau prin manuirea unor aparate.
Dupa o “calatorie” cu LSD, consumatorul poate sa sufere de o anxietate si depresie acuta pentru o perioada variabila de timp. De asemenea, consumatorul poate experimenta o “calatorie” neplacuta, rezultand panica, anxietate, pierderea controlului, confuzie si stari psihotice.
Au fost raportate flashback-uri la zile, luni sau chiar ani dupa ce a fost luata ultima doza.
Consumatorii aflati sub influenta LSD trebuie supravegheati indeaproape.

DOM, DOB, MDA, MDMA si 2C-B sunt variante sintetice de mescalina si amfetamine, sintetizate pentru producerea senzatiei de “bine”.
4-metil-2,5-dimetoxiamfetamina (DOM) a fost introdus pe piata drogurilor din San Francisco in deceniul 6 a acestui secol, poreclit STP, o abreviere pentru (Serenity – fericire, Tranquillity – liniste si Peace – pace).
Doze intre 1-3 miligrame au produs in mod obisnuit alterari ale perceptiei si ale dispozitiei, in timp ce doze mai mari pot produce halucinatii puternice, care dureaza intre 8-10 ore.
Alte droguri ilicite analoage sunt DOB (4-bromo-2,5-dimetoxiamfetamina), MDA (3,4-metilendioxiamfetamina), MDMA (3,4-metilendioximetamfetamina - cunoscut si sub numele de XTC). Aceste droguri difera de la unul la altul in ceea ce priveste puterea, viteza de instalare a efectelor, durata actiunii si capacitatea lor de schimbare a dispozitiei, cu sau fara producerea de halucinatii. Aceste droguri sunt folosite de obicei la petreceri “rave”. Aceste droguri sunt consumate deobicei pe cale orala, cateodata prizate si foarte rar injectate. Deorece drogurile sunt produse in laboratoare clandestine, sunt rareori pure si cantitatea de drog din capsula sau tableta variaza mult.

XTC
MDMA (3,4-metilendioximetamfetamina), numit si Adam, Ecstasy sau X-TC este un drog sintetic, psihoactiv, halucinogen si cu proprietati asemanatoare amfetaminelor. Structura sa chimica, este asemanatoare cu cea a MDA si a metamfetaminelor, despre care se cunoaste ca deterioreaza creierul.
XTC este un asa-numit “designer drug” (drog proiectat), care reprezinta o amenintare serioasa asupra sanatatii, putand duce la deces.

Opiniile despre ecstasy sunt asemanatoare cu cele despre LSD, aparute intre 1950-1960, care s-au dovedit ulterior nefondate. In conformitate cu acestea, XTC creste increderea reciproca si doboara barierele intre iubiti si membrii ai familiei.
De obicei se administreaza oral in doza initiala de 80mg pina la 160mg;efectele apar dupa 30 de minute, ating maximul dupa o ora (o ora si jumatate), se mentin 4-6 ore dupa care diminua lasind loc efectelor secundare dupa cca. 6-7 ore. Inhalat sau fumat, efectele apar si dispar mult mai repede.
Multe din probleme asociate consumului de XTC sunt si cele intalnite in consumul de amfetamine si cocaina.
Ele sunt:

· probleme psihice, incluzand confuzie, depresie, tulburari ale somnului, anxietate severa, nevoia irezistibila de a consuma drogul si paranoia, in timpul consumului sau cateodata la saptamani dupa consumul de XTC nf728d1469gffr

· simptomele fizice sunt: tensiuni musculare, sfaramarea involuntara a dintilor, vedere incetosata, gura uscata, miscari rapide ale ochilor, stare de lesin, frisoane si transpiratii

· cresterea frecventei batailor inimii si a tensiunii arteriale reprezinta un risc deosebit pentru cei care au afectiuni circulatorii sau cardiace

· Unele cercetari arata ca XTC cauzeaza, la fel ca si metamfetaminele, deteriorarea creierului

· XTC la fel ca si metamfetaminele, distruge neuronii producatori de serotonina, neurotransmitator ce joaca un rol direct in reglarea agresivitatii, dispozitiei, activitatii sexuale, somnului si sensibilitatii la durere. Din acest motiv, MDA si XTC sunt asociate cu trairea unor experiente sexuale, relaxare si sociabilitate deosebite.

· XTC produce degenerarea a 50% din neuronii care contin neurotransmitatorul dopamina. Aceasta duce in final la tulburari ale coordonarii motricitatii, asemanatoare cu cele intalnite in boala Parkinson. Aceste simptome ce debuteaza cu tremor se pot agrava, ducand in final la paralizie.

Phenciclidina (PCP) – in 1950 phenciclidinele au fost folosite ca anestezice, dar datorita efectelor secundare precum confuzie si delir, utilizarea de uz uman a fost intrerupta. A devenit comercializata ca si anestezic de uz veterinar sub numele de Sernylan. Astazi, toata productia de phenciclidine de pe piata neagra este produsa in laboratoare clandestine.
Phenciclidinele, cunoscute in mod obisnuit sub denumirea de PCP sau sub denumirile de praf de ingeri, superiarba , buruiana ucigasa , combustibil de racheta , lichid de imbalsamare – nume ce reflecta efectele bizare ale acestui drog. In forma sa pura este o pulbere cristalina solubila rapid in apa.
Totusi, cele mai multe din phenciclidine contin un numar mare de impuritati datorita manufacturarii, ceea ce determina in final culoare, ce variaza intre culoarea bronzului si maro si consistenta ce variaza intre pudra si masa elastica. Desi vanduta ca tablete si capsule, la fel de mult ca si pudra si forma lichida, este deobicei aplicata pe frunze de patrunjel, oregano, menta sau marijuana si fumata.
Efectele drogului variaza la fel ca si forma de prezentare.
O cantitate moderata de PCP deseori determina ca utilizatorul sa se simta detasat, distant, instrainat de mediul inconjurator. Vorbire incalcita, amorteala, pierderea coordonarii pot acompania aceasta stare de putere si invulnerabilitate. O privire in gol, miscari rapide si involuntare ale ochilor sunt cele mai usor observabile efecte.
Pot de asemenea apare halucinatii auditive, distorsionari ale imaginilor, tulburari grave de dispozitie si amnezie. La unii consumatori, PCP poate cauza anxietate sau paranoia, ostilitate violenta sau in unele cazuri psihoze care nu se pot distinge de schizofrenie.
Consumul de PCP este asociat unui numar mare de riscuri si se considera a fi unul din cele mai periculoase droguri.
PCP a fost initial introdus ca drog de strada in anii 60 si a castigat rapid reputatia ca drog ce poate cauza reactii negative si care nu merita riscul. Multe persoane, dupa ce au consumat odata, nu il vor mai folosi in mod constient a doua oara. Totusi, unii consuma PCP in mod constant pentru efectele de putere, invulnerabilitate si efectele ametitoare asupra creierului, care deseori au rezultat supararea, furia si disparitia amintirilor neplacute. Studii recente indica faptul ca PCP poate induce comportament criminal.
Consumat in doze moderate, efectele fizice ale PCP includ o usoara crestere a frecventei respiratorii, o mai pronuntata crestere a tensiunii arteriale si a pulsului.
Respiratia devine superficiala si poate apare o transpiratie puternica si imbujorare. Poate apare o amorteala generalizata a extremitatilor si incoordonare musculara.
Efectele psihice includ modificari distincte ale perceptiei schemei corporale, similare cu cele asociate intoxicatiei cu alcool.
Utilizarea de PCP in adolescenta poate interfera cu productia hormonilor de care depinde cresterea si dezvoltarea organismului si de asemenea poate interfera cu procesele de invatare.
La doze mari, cade tensiunea arteriala, frecventa pulsului si a respiratiei. Acest lucru poate fi insotit de greata, varsaturi, vedere incetosata, miscari sus-jos ale globilor oculari, pierderea echilibrului, ameteli. Efectele psihice la doze mari includ halucinatii.
PCP poate cauza efecte ce mimeaza simptomele de debut ale shizofreniei, cum ar fi deziluzii, agitatie si senzatia de raceala afectiva. Deseori vorbirea este confuza si greoaie.
Consumatorii de PCP de lunga durata au semnalat pierderi de memorie, dificultati de vorbire, depresie si scadere in greutate. De asemenea s-au observat pierderea coordonarii motricitatii fine si a memoriei de scurta durata. Au fost observate si tulburari ale afectivitatii, PCP avand efect sedativ si interactionand cu alti depresanti ai centrilor nervosi, cum ar fi alcoolul, benzodiazepide, consumul acestora in asociere putand duce la coma si o supradoza accidentala.

Ketamina denumita si special K, ket, valium pentru pisici, a fost conceputa ca anestezic de uz animal si veterinar.
In doze mici afecteaza atentia si memoria, genereaza sensibilitate crescuta la atingere si sunete, greata, stari de vis. Poate creste pulsul, produce amortirea extremitatilor.
Dozele mari provoaca delir si halucinatii, amnezie, afecteaza functiile motorii si duce la stop cardiorespirator. Poate provoca o experienta de moarte clinica.
Asocierea cu alcool,sedative ( Fenobarbital, Ciclobarbital ) sau tranchilizante ( Diazepam ) duce la aparitia de efecte imprevizibile si creste riscul unei supradoze.



Tinerii folosesc droguri stimulente pentru a se simti mai puternici, mai plini de energie si mai decisi.
Ca si alte droguri, cateva dintre drogurile stimulente sunt prescrise in mod curent de catre medici pentru unele motive cum ar fi: tratamentul obezitatii, cresterea capacitatii la efort si narcolepsie.
Exemple de droguri stimulente sunt: amfetamine, metamfetamine, ritaline si preludine. Tot din aceasta categorie face parte si cocaina sau crack-ul, care este o forma de cocaina. De asemenea, drog stimulent este si ice, un cristal translucid, o forma de metamfetamina care se fumeaza.
Daca un tanar foloseste droguri stimulente, la inceput poate simti euforie, ras nestapanit, hiperactivitate, pupile dilatate si lipsa apetitului.
Alte simptome ce pot sa apara sunt: iritabilitate, anxietate, teama si insomnie. Cocaina sau crack-ul produce starea de “high” pentru o perioada mai mica de timp decat alte droguri stimulente. Totusi, ca si in cazul tuturor drogurilor, aceasta stare depinde de puterea drogului si de intervalul de administrare.

*

doze mari de droguri stimulente pot cauza sfaramarea dintilor, pierderea in greutate, senzatie de atingere, de furnicaturi la nivelul fetei si paranoia.
*

o supradoza poate da ameteli, tremor, agitatie, panica, ostilitate, crampe abdominale, dureri la nivelul pieptului si palpitatii.
*

o doza extrema poate cauza stop cardiac, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic si moarte.
*

daca administrarea este discontinua si de lunga durata ,pot sa apara fenomene de sevraj : depresie profunda, apatie, oboseala, perioade lungi de somn, dezorientare, anxietate, deteriorarea perceptiei.

Cele mai folosite dintre drogurile stimulente sunt: cocaina, crack-ul si metamfetamina.


Cocaina este o substanta naturala ce este extrasa din frunzele unei plante originare din America de Sud, numita Erythroxylon Coca sau arborele de coca. Dati fiind diferitii factori de mediu, continutul in cocaina al frunzelor de coca difera de la 0.1-0.8%. Planta de coca care creste la altitudini inalte contine o concentratie mai mare de alcaloid al cocainei decat cea care creste la altitudini mai joase. In regiunile producatoare de coca din America de Sud, frunzele de coca sunt mestecate de catre populatia indigena, dar poate fi rulata in tigarete si fumata sau sub forma de infuzie si folosita si consumata ca ceai.
Pentru vanzarea ilegala a cocainei, frunzele de coca sunt aduse la ferme, unde sunt uscate. Dupa uscare, ele sunt puse intr-o groapa, se adauga substante chimice (kerosen) si se incepe procesul de extragere a alcaloidului cocaina.

Farmacologic, cocaina are doua proprietati proeminente:

1.

are un puternic efect anestezic si vasoconstrictor, asemanator ca actiune novocainei,
2.

este un drog puternic stimulent, asemanator adrenalinei.

Cocaina este folosita in America de Sud de mai mult de 3000 de ani, iar in Statele Unite din secolul al XIX-lea in forme variate cum ar fi: frunze de coca, pasta de coca, pudra de cocaina, cocaina baza (ex.crack).
Forma finala a cocainei induce modul in care poate fi administrata si, ca si consecinta, intensitatea si durata efectele fizice si psihice. De exemplu, pentru a fi eficienta, cocaina pudra poate fi injectata, prizata sau ingerata, in timp ce crack-ul poate fi numai fumat. De aceea, in timp ce consumatorii de cocaina pot sa-si administreze drogul intr-o varietate de moduri, consumatorii de crack se limiteaza numai la a-l fuma.
Cocaina este o pulbere alba, denumita de asemenea si “zapada”. Cel mai frecvent este distribuita in folii de aluminiu, pachete de plastic sau hartie sau sticlute mici. Cocaina este deobicei pisata intr-o pulbere fina, cu o lama de ras, pe o oglinda sau alte suprafete tari, aranjata intr-o linie, apoi rapid inhalata sau prizata prin nas, cu un pai scurt sau o hartie rulata. Poate fi de asemenea injectata intravenos.




Accesoriile folosite la inhalarea cocainei includ : oglinzi, lame, paie, hartii rulate, iar cele asociate cu administrarea injectabilp includ seringi, ace, curele, bandaje, linguri, tuburi chirurgicale folosite ca si garou.
Uneori, substante precum praful de copt si manitolul sunt folosite pentru a “inmulti” cocaina, pentru diluarea drogului si cresterea cantitatii puse in vanzare.
Starea de “high” la o doza tipica inhalata de cocaina dureaza aproximatic 20 de minute. In aceasta perioada de timp consumatorul este foarte energic, increzator in sine si stimulat, sau apar alte semne precum dilatarea pupilelor, rinoree si lipsa apetitului. Aceasta senzatie de “high” este urmata de o depresie profunda si o dorinta intensa pentru o noua doza, oboseala psihica, stare de neliniste si iritabilitate.
O supradoza poate cauza agitatie extrema, stop respirator, stop cardiac sau moarte.

Crack-ul
Crack-ul este o cocaina baza, derivata din pudra de cocaina. Spre deosebire de procesul de obtinere al cocainei, cel de obtinere al crack-ului din cocaina pudra nu implica folosirea unor solventi inflamabili. Cocaina pudra este simplu dizolvata intr-o solutia de bicarbonat de sodiu si apa. Aceasta solutie este fiarta si se separa o substanta solida din mixtura care fierbe. Aceasta este filtrata si uscata, apoi este sfaramata sau taiata in bucati mai mici, cantarind intre 1/10 - 1/2 grame.
Un gram de cocaina pudra poate fi convertit in aproximativ 0,89 grame de crack. Se apreciaza ca crack-ul contine intre 75-95% cocaina pura. Cocaina baza (incluzand pasta de coca si crack-ul) este in mod obisnuit fumata in pipe de sticla care au una sau mai multe site fine pe care se aseaza drogul.
Consumatorul incalzeste marginea bolului (de obicei cu o bricheta), iar caldura determina vaporizarea cocainei.Consumatorul inhaleaza fumul produs prin pipa. In mod alternativ, crack-ul se poate presara in tigari si fuma. Fumatul cocainei combina eficienta administrarii intravenoase cu modul relativ usor reprezentat de ingestie sau prizare.
Facilitata de o suprafata mare a plamanilor, cocaina administrata prin inhalare este absorbita aproape imediat in curentul sanguin, durand doar 19 secunde sa ajunga la creier.Oricum, doar 30 pana la 60% din doza aflata la dispozitie este absorbita datorita inhalarii incomplete a fumului incarcat cu cocaina si a variatiilor de temperatura.
Fumatorii de cocaina ating maximul efectelor fizice aproximativ la 2 minute dupa inhalare. In ceea ce priveste efectele psihice, maximul este atins la aproximativ 1 minut dupa inhalare. Similar cu administrarea intravenoasa, efectele fizice si psihice obtinute prin inhalarea cocainei dureaza aproximativ 30 de minute dupa atingerea efectului maxim.
Crack-ul devine repede o problema majora peste tot in lume deoarece nu este atat de scumpa ca si alte forme de cocaina.Apare sub forma de bulgari mici, de culoare intre alb si maroniu si este vanduta in sticlute mici. Se consuma prin pipe de sticla si produce pocnituri cand este fumata.
Accesoriile folosite in consumul de crack sunt pipe de sticla (“pipe de apa”), pipe artizanale si sticlute mici folosite pentru depozitarea drogului. Crack-ul este absorbit in circulatia sanguina prin plamani in cateva secunde. Daca un tanar foloseste drogul, devine euforic, extrem de nelinistit si plin de energie. Alte simptome sunt: dilatarea pupilelor, lipsa apetitului, cresterea frecventei cardiace si respiratorii si cresterea temperaturii corpului.
Senzatia de “high” dureaza cateva minute, urmata de o depresie intensa numita “prabusire” si dorinta penru o noua doza. Aceasta severa dependenta asociata cu consumul de crack apare nu numai datorita euforiei si senzatiei de “high”, dar si dorintei de evadare din depresia ce urmeaza dupa acestea.
Utilizarea indelungata a crack-ului poate cauza iritabilitate extrema, paranoia, convulsii sau moarte.

Amfetaminele
Amfetamine, dextroamfetamine si metamfetamine sunt denumiri colective, care se refera toate la amfetamine.
Proprietatile lor chimice si modul de actiune sunt similare, in asa fel incat chiar consumatorii experimentati au dificultati in a le deosebi.
Amfetaminele au aparut pe piata in 1930 sub denumirea de Benzedrine ca medicament inhalant pentru tratamentul congestiei nazale. Din 1937 amfetaminele au fost prescrise sub forma de tablete si au fost folosite la tratamentul tulburarilor de somn si tulburarile de comportament, numite Disfunctie Minimala a Creierului, azi denumite Tulburari de atentie si Hiperactivitate.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, amfetaminele au fost larg folosite de catre soldati: atat dextroamfetaminele (Dexedrine) cat si metamfetaminele (Methedrine) au devenit usor accesibile. Pe masura ce s-a raspandit utilizarea amfetaminelor, au aparut si consecintele abuzului. Amfetaminele au devenit un panaceu universal si pentru soferii de cursa lunga, care le consumau ca sa nu adoarma la volan, in curele de slabire, de catre sportivi pentru a creste performantele si pentru tratamentul unor depresii minore. Consumul amfetaminelor administrate intravenos s-a raspandit ca o subcultura, cunoscuta ca si “speed freaks” (monstii vitezei). Pe masura ce a crescut experienta, a devenit evident ca pericolul abuzului depaseste efectul terapeutic al utilizarii acestora.

Ice (speed)
Ice-ul este forma cristalizata a unei metamfetamine, care se consuma sub forma fumata. Este numita si “sticla” sau “cristal” si provoaca dependenta puternica.
Sub aspect fizic seamana cu zaharul sau sarea bruta si este vanduta in pachete de celofan. Este fumata prin folosirea “bong”-ului, cand drogul este incalzit pana se transforma intr-un gaz, care este inhalat de consumator.
Consumul de Ice duce la un “high” mai intens si mai prelungit, iar efectele negative se instaleaza mult mai rapid decat la alte forme de metamfetamine. Daca o persoana foloseste Ice, poate experimenta o stare de alerta crescuta, euforie, pierderea apetitului, dilatarea pupilelor, cresterea frecventei cardiace si a temperaturii corpului.
Utilizarea de scurta sau lunga durata poate duce la stari de deziluzii si psihoze toxice asemanatoare cu psihoza paranoida.
Utilizarea indelungata poate duce la vedere incetosata, ameteala, pierderea coordonarii, colaps si psihoze toxice. De asemenea poate duce la afectarea altor organe, in particular plamanii, ficatul si rinichii. Daca este oprit consumul de Ice, poate sa apara o stare de depresie acuta si oboseala.
Supradoza poate duce la cresterea tensiunii arteriale, a temperaturii, atac de cord, accident vascular cerebral si moarte. Efectul drogului poate dura intre 2-14 ore, depinzand de doza.
Folosirea Ice-ului devine tot mai populara, deoarece elimina folosirea acelor si reduce riscul contaminarii cu HIV. De asemenea, deoarece producerea Ice-ului nu este costisitoare, si pentru reteaua de distributie este un drog profitabil.



Tranchilizantele sunt prescrise deseori de catre medici ca tratament in anxietate, stari tensionale, insomnie, convolsii si iritabilitate. Tranchilizantele sunt insa folosite mai ales pentru efectele lor relaxante.
Sunt obtinute prin prescriptii legale de la farmacii, sau de pe piata neagra. Droguri care sunt incluse in aceasta clasificare sunt Cloralhidratul, Diazepam, Nitrozepam, Clordiazepoxid, Lorazepam, Oxazepam, Temazepam.
Daca un adolescent foloseste in mod abuziv tranchilizante, pot sa apara, intr-o stare de intoxicatie asemanatoare cu intoxicatia alcoolica, o judecata neclara, stare de ebrietate, vorbire neclara si pierderea coordonarii motrice, respiratie rapida sau inceata, superficiala, cu tegumente reci si umede.
La fel ca si in cazul narcoticelor, apare necesitatea cresterii dozei depresivelor, pentru a ajunge la aceeasi stare de “high” (toleranta). Daca adolescentul nu stie ca tranchilizantele dau dependenta, el poate sa creasca doza in mod periculos, ajungand la un nivel toxic, pentru a obtine aceleasi efecte. Amestecul tranchilizantelor cu alcool este foarte periculos pentru ca se poate ajunge la supradoza si moarte. Fenomenul de sevraj la tranchilizante poate fi extrem.
Dupa 24 de ore fara drog, pot apare simptome precum anxietatea si agitatia. Depinzand de drog, sevrajul va dura intre 2 si 8 zile, cauzand pierderea apetitului, greata, voma, crampe abdominale, cresterea frecventei cardiace si transpiratii excesive.
Alte simptome severe sunt delirul, convulsiile si uneori moartea.

Barbiturice
Barbituricele au fost in trecut unele din cele mai folosite droguri ce deprime centrii nervosi. Au fost unele din cele mai raspandite medicamente prescrise pentru inducerea relaxarii si a somnului. Ele pot fi obtinute in mod legale, fiind prescrise de catre medic, sau de pe piata neagra.
Cele mai folosite barbiturice sunt Amobarbital, Ciclobarbital, Fenobarbital, Tiopental, Seconal, Amital, sub forma de tablete si capsule de diferite culori.
Efectele fizice ale barbituricelor seamana cu intoxicatii alcoolice, vorbire greoaie si dezorientare. O supradoza poate duce la dilatarea pupilelor, respiratie superficiala, tegumente umede, slabire, puls accelerat, coma si moarte.



Diazepam (valium, librium)
Tranchilizant din grupa benzodiazepinelor cu efect anxiolitic, anticonvulsiv, hipnotic si sedativ.
Dozele mici e diazepam combat anxietatea si insomnia, iar consumatorul simte nevoia de conversatie si intimitate. Ameteala si coordonarea dificila pot persista si a doua zi.
In doze mari produce somnolenta, confuzie, lipsa de coordonare, coma. Supradoza provoaca rareori moartea, dar riscul sporeste prin asociere cu alcool sau alte deprimante ale sistemului nervos.
Utilizarea cronica da dependenta fizica si psihica. Dezintoxicarea este mai usoara decit cea pentru barbiturice sau alcool; in mod obisnuit pot aparea anxietate si insomnie dar pot surveni si episoade convulsive sau halucinatorii.

duminică, 21 martie 2010

PUYA GH HORA SI KAMELIA


We can change the world , Change the world.

I said no, this is not fair
Everybody's talking and I really don't care
Why,is the world so mean
I hope is just a dream

I said no, life's not fair
I,I,I can change the world,
Change the world.

Cand te faci mare
Ai vrea sa fi vedeta
Independenta, super inteligenta
Toata lumea apare la televizor
Se lasa filmati chiar la ei in dormitor
Oricine poate fi actor ca nu e greu
Trebuie sa abordezi producatorul cu tupeu
Spitalul de nebuni are o gaura-n gard
Ca multi fug si nu stiu cum darcu au scapat
Apar in prime time fac urat, dau dramber
Producatorri-si freaca mainile cand se-njura de mame
Circul Globus n-are cautare
Ce e la televizor e mult mai tare
Nu-ti trebuie talent, iti trebuie o gura mare
Cu cat te faci mai mult de ras, raiting-ul sare
Toti sunte-ti oripilati dar stati,
Stati, stati si va uitati

I said no, this is not fair
Everybody's talking and I really don't care
Why,is the world so mean
I hope is just a dream

I said no, life's not fair
I,I,I can change the world
I can change the world.

Nu vrem in Bora-Bora
Vrem uite-aici
E-un parastat live, cu coliva si multi mici
Adu floricele, o sticla de Cola
Lu' vecina de la 3 i-a murit sora
Toata lumea-i porno, toti sunt star pe val
Romancele sunt bune,bune si mie-n haine-mi sar
I-au televizoru' o sa-l arunc pe geam
M-am saturat de VIP-urile puse pe scandal
Bine ai venit in direct cu toate crimele
Invitatl de azi nu si-a luat pastilele
In timp ce altii ne fura sa-si faca vilele
Tu te uiti la TV ei muta kilele.
Daca maine ar porni un razboi, ar fi penal
Soldatii s-ar uita la a5a pagina din ziar
N-o sa oprim nici un raid aerian
Daca-o sa ne-atace cand e Inima de Tigan.

I said no, this is not fair
Everybody's talking and I really don't care
Why,is the world so mean
I hope is just a dream

I said no, life's not fair
I,I,I can change the world,
I can change the world.

Tot ce e normal
Pentru ei e banal,deci prost
N-o s-apari pe post
Daca nu esti gay sau lesby n-are rost.

Ce-o fi in capul lor
Toti vor la televizor
nici nu mai rad, sa mor
E Balaceanca-n Mall.
Daca nu e senzational e in zadar
Si de-asta cand te uiti la stiri te baga ij spital
Ai raiting fenomenal, inviatatul e penal
Fete pline de silicon ajung un megastar
Ai doua facultati, imi dai citate din Cioran,
Dar ramai cu ochii in TV cand e vreun scandal.
Bai inteligentule!

I said no, this is not fair
Everybody's talking and I really don't care
Why,is the world so mean
I hope is just a dream

I said no, life's not fair
I,I,I can change the world,
I can change the world.

I said no, this is not fair
Everybody's talking and I really don't care
Why,is the world so mean
I hope is just a dream

I said no, life's not faïr
I,I,I can change the world,
I can change the world.

sâmbătă, 20 martie 2010

M-asteapta un om, un suflet curat,
I-am spus ca-l iubesc si-am sa vin, insa l-am uitat,
Dintr-un simplu joc, inima lui s-a aprins,
Credeam ca se stinge la loc, nu s-a mai stins!

M-asteapta un om, zambind rabdator,
El crede tot ce i-am spus,
M-asteapta mereu solitar, dar in zadar,
Nu mai vreau sa vin, inima sa-i daruiesc
Mai bine i-as spune deschis ca nu-l iubesc.

vineri, 19 martie 2010

DESPRE FAMILIE

Despre familie

"Familie fara copii - gradina fara flori;

Familie fara copii - clopot fara glas;

Familie fara copii - pasare fara cantec;

Familie fara copii - pom fara rod;

Familie fara copii - cel mai mare paganism."



"Totdeauna au existat crize in familie. Astazi insa familia naturala, traditionala, se afla in criza, in mutatie spre un viitor confuz si incert, in toata Europa, astfel incat criza familiei este perceputa ca simptom al crizei civilizatiei occidentale, o criza a societatii contemporane insasi. "Criza familiei devine mai devreme sau mai tarziu si o criza a Statului", remarca in 1998 presedinta Senatului Poloniei. Statisticile demografice arata ca in Europa scade numarul casatoriilor (in Uniunea Europeana: 5 casatorii la 1000 de persoane) si creste numarul divorturilor, mai ales in Europa Occidentala. Copii mai putini iar batrani mai multi; un continent care imbatraneste si care nu prezinta semne majore de dinamism demografic - aceasta este imaginea actuala a Europei.

Cauzele sunt multiple si complexe: mutatii de ordin cultural, tehnic, ideologico-pragmatice accelereaza fenomenul de secularizare ca pierdere a dimensiunii sacre a vietii si intensifica in mod alarmant mentalitatea individualista exacerbata, mercantila, narcisista si nihilista. Absenta idealului pe termen lung si a valorilor creeaza adesea in om sentimentul vidului, al singuratatii si al abandonului, determinand multi oameni sa se refugieze in practica dogului, violentei, in sectarism si suicid. La criza aceasta de ordin spiritual din Europa Occidentala se mai adauga in Europa Centrala si Orientala, in fostele tari cu regim comunist, si alti factori negativi care lovesc in familie. Saracia, somajul, sectele prozelitiste, violenta, nesiguranta zilei de maine, emigratia spre tari mai bogate. In Romania, criza familiei se manifesta si in abandonul copiilor, si in abandonul parintilor, in numarul mare de avorturi si chiar o crestere a numarului divorturilor, in cresterea violentei in familie si in cresterea delincventei juvenile. Cauzele economice si mutatiile specifice perioadei de tranzitie spre capitalism explica doar in parte acest fenomen.

Nu trebuie uitat ca, in parte, criza spirituala a familiei in Romania se datoreaza si secularizarii impuse de regimul comunist prin faptul ca educatia copiilor si tinerilor, adultii de azi, a fost un monopol al Statului, iar parintii n-au avut posibilitatea sa educe suficient copiii si tinerii in credinta crestina, ateismul fiind ideologia oficiala in toate institutiile de invatamant, iar dimensiunea crestina a familiei s-a mentinut mai mult in virtutea traditiei liturgice si sacramentale decat in virtutea educatiei sistematice crestine sau a unei pastorale elaborate."

joi, 18 martie 2010

alma y corazon de hielo

No se porque estoy escriviendo todo eso.... pero lo escrivo en espniol porque asi nadie ( o casi nadie) no va a poder entender; pero me elibro mucho cuando estoy escriviendo sore toda mi vida... una vida que nunca lo hay podido entender y que no se lo que me pasa exactamente...

Aveces me siento como un globo que quere explotar, aveses quero ser tan libre como un pajaro, volar asta el cielo, hay pasado tanto tiempo en una casa ... sola... estavban personas hay... pero nadie mi_a dado una importancia; estava como un mueble con polvo; y flores que estaban muertas; una persona que ha dado todo su corazon para un poco de afection, amor, sonrisa y felizidad...
Tuve una adolecencia muy agitada;... creo que lo puedo decir asi... hay cometido tantas erores, sin importarme de los sientimientos de otras personas... sin pensar que dejo eridas muy grandes en corazones muy fragiles...
Me arrepiento de todas.... y de todo el malo que hay echo.... solo queria ser feliz.... y disfrutar de la vida.... pero la vida me a dado una lection muy grande y dolorosa.... ser SOLA....
La soledad es mucho mas mala que una cachetada; una discucion fuerte, mas cruel y dolorosa que un amor imposible, una perdida de un amor... o una infidelidad....
Y ahora que digo ... la palabra ... INFIDELIDAD ... creo que yo fuy infiel a mis sentimientos que estaban para otras personas de mi vida...
Mucho tiempo me hay pensado y hay decidido con el corazon ... un corazon de hielo, muy frio; aveses casi muerto... es muy dificil de explicar en palabras los sientimientos de un corazon de hielo....
Descubro muchas cosas nuevas en mi vida; ahora ... despues de tanos anios y tiempo; me doy cuenta que solo si tu te amas a ti, te respetas a tu misma; puedes sentie el amor, el carinio; el respecto que otras personas lo sienten para ti!

despre dragoste ...

Ce inseamna pentru tine dragostea???

Sunt foarta curioasa sa iti ascult (citesc) parerea..; dar pana la raspunsul tau da-mi voie sa iti spun ce cred eu ca e dragostea...

Traim intr-o lume plina de oameni care iubesc si sunt iubiti. oameni ce cred; ca stiu ce inseamna dragostea, dar totusi nu o pot explica. Atunci mi-am pus eu intrebarea :

CE INSEAMNA DRAGOSTEA ???

Ce sentiment este acesta pe care il traim, dar nu il intelegem??

La varsta adolescentei, adesea ne indragostim si toti avem explicatii diferite la acest sentiment.
De exemplu, pentru unii dragostea exista pana la casatorii si nu tot timpul; dar totusi .... ne indragostim pana la aceea nunta...

Pentru altii acest sentiment nu exista; ei spun ca este doar o simpatie si o atractie si nimic mai mult.... insa eu cred ca simpatia si atractia o putem avea si fata de un animal sau un obiect....

Rezulta ca ne putem indragosti de tot ce ne inconjoara !
Pentru unii dragostea este un sentiment prin care cineva isi arata respectul fata de o alta persoana..... insa respectul il putem avea si fata de o persoana invarsta desii nu suntem indragostiti de ea....


Si totusi nu inteleg CE ESTE DRAGOSTEA???

Poate ca dragostea este puterea de a IERTA....
... Posibil....

Poate fi si un sentiment prin care SUFERI ... adica o suferinta placuta, o suferinta de la care primesti placere.... placerea de a discuta cu aceea persoana, de la infatisarea ei...; de la zambetul fermecator care te ducea intr_o lume a ta..... Si ne dam seama de acest sentiment numai cand vedem ca pierdem aceea persoana..... si pentru a o intoarce ... esti gata sa sari in fata mortii.... sari cu speranta ca iti vor creste aripi ....

Multi oameni indragostiti cauta niste principii pentru a atrage atentia cuiva .... insa acele principii nu exista ....
Persoana care iti este destinata ... se va uita la tine asa cum esti.... si de aceea nu trebuie sa te schimbi, doar pentru a fi pe placul acelei persoana... ea daca te va iubi... te va iubii asa cum esti si pentru ceea ce esti ..; cand esti cu aceea persoana....

SPUNE-I.....

Spune-i daca il vei vedea ca sunt bine... ca nu am nimic... ca sunt ... libera... fericita... rasfatata de iubire... respectata si apreciata... ma simt utila ... si nu o mobila prafuita din casa noastra... ca am luptat suficient .... 4 ani de zile... sa il fac sa inteleaga ... ce varsta are... unde e... si ce face...

Spune-i ca viata in 2 poate fi atat de frumoasa si de fericita... ca nu exista nimic mai placut pe lume... decat sa te simti iubit ... si ca in multe seri obositoare din viata noastra .... poate fi atat de linistita in bratele persoanei de langa tine...

Spune- i ca daca am cerut prea mult... imi cer iertatre... spune-i ca nu imi doream decat sa ma simt iubita... sa fiu apreciata... sprijinita ... si imbratisata...

Spune-i ca ma doare totusi .... fuga asta nebuna a mea... ca nu am zis nimic si am plecat ... dar spune-i ca nu isi mai aveau rost cuvintele... era atat de tarziu sa mai putem schimba ceva....

Spune-i ca am plans mult in acest timp ... ca a stiut foarte bine cum sa imi strapunga sufletul.... PRIN INDIFERENTA.... sau poate ca nu era cu voia sa ... dar spune-i totusi ca atat de mult doare...

Doare atat de mult sa nu mai crezi in vise... in cuvinte... sa nu mai poti vedea tot ceea ce te inconjoara... sa nu mai aripi sa zbori mai sus de ... de acei nenorociti pereti... afumati... tristi... si casa aia mereu cu alt miros....

Spune-i ca l-am iubit ... ca in fiecare noapte ii impleteam visele cu lacrimiile mele... ca nu a existat zi sa nu ma bucur ... de acel mic si stingher ... suras al lui...

Si... si spune-i ca viata mea acum are un alt sens... ca deja avem drumuri atat de difrtite... ca nu mai vreau sa ma intorc.... si ca sunt bine...
Spune-i ca totusi ii multumesc... si spune-i ... ...
.
SPUNE-I CE CREZI CA E MAI BINE PENTRU EL....

Adio suflet ratacit ;
Adio vis neimplinit;
Adio tie.... dragule...
Sans toi ma vie est
triste comme une feuille
d'automne en larmes.
Sans toi ma vie est
monotone...


pentru o persoana foarta speciala BASTYAN
for BASTYAN

Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA)

Bolile cu transmitere sexuala sau bolile venerice sunt infectii transmise prin contact sexual (normal, oral sau anal) dar care pot fi transmise si pe alte cai. Printre mijloacele de transmitere ale acestor boli, in afara de contactul sexual, mai putem intilni: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate (ace, etc.) sau de la mama la fat, etc.

Aceste boli pot fi clasificate in doua mari categorii:

Bolile cu transmitere sexuala majore, din care fac parte:

- sifilisul
- gonoreea sau blenoragia
- sancrul moale
- granulomul inghinal
- limfogranulomatoza inghinala


Bolile cu transmitere sexuala minore, din care fac parte:

- uretritele negonococice (cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt provocate de chlamydii, mycoplasme,candida albicans, tricomonas vaginalis)

- tricomonaza urogenitala
- candidozele urogenitale
- herpesul genital
- vegetatiile veneriene
- molluscum contagiosum
- scabia
- pediculoza
- unele forme de hepatita virala.

In ultimul deceniu, infectia cu HIV, cea mai periculoasa infectie, alaturi de sifilis, a provocat epidemii fara precedent.
Exprimarile clinice ale bolilor cu transmitere sexuala apar mai ales in regiunea genitala, dar pot fi evidente si in cavitatea bucala, pe tegument sau la nivelul ochilor - conjunctival.


In zona genitala, simptomele se manifesta prin secretii neobisnuite, dureri in zona pelviana, arsuri, prurit, senzatie de iritatie, dureri in timpul actului sexual (dispareunie) sau la urinare (disurie). Prezenta tuturor acestor simptome nu este obligatorie - unele dintre ele disparand de la sine, desi infectia ramane in organism pana la tratare sau cronicizare.


Primul pas in tratarea bolilor cu transmitere sexuala este consultul medical si diagnosticarea corecta. Nu este recomandat tratamenulul empiric sau ca urmare a consultarii altor surse de informare neoficiale de multe ori incorecte.

Medicul poate fi unul de familie in prima faza ce va va trimite la un specialist in boli dermato - venerice, care va face analize si va aplica tratamentul corespunzator.

Acest tratament trebuie continuat pe toata perioada recomandata, chiar daca simptomele dispar, iar actul sexual poate fi reluat dupa 3 zile de la incetarea tratamentului in conformitate cu recomandarile medicului specialist.
Riscul de infectare cu aceste boli este mai mare in contactul sexual cu mai multi parteneri, atunci cand nu este folosit prezervativul ca mijloc de protectie si cind sunt utilizare droguri injectabile intravenos, cand partenerul se drogheaza sau are la randul lui mai multi parteneri sexuali.

Cuprins articol


Generalitati Sifilis Gonoreea Chlamydia Scabia SIDA De retinut!


Sifilisul apare in urma infectiei cu Treponema Pallidum. El poate fi primar, secundar, tertiar, poate avea forme congenitale (sifilisul congenital - in care copilul este infectat la nastere de catre mama bolnava) si alte forme nu foarte bine delimitate:

- latent - fara simptome dar cu rezultatele testelor pozitive
- forme de trecere intre secundar si tertiar, etc.

Primul simptom in cazul sifilisului primar este aparitia unei pete rosii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, adancindu-se, si apoi o ulceratie care doare doar in cazul traumatizarii sau al suprainfectarii.

La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectala, mamelonara, buzele, limba, amigdalele, etc. Complicatiile care pot aparea sunt fimoza, parafimoza, suprainfectari ale leziunii, blocajul cailor limfatice (limfedem) cu edemul penisului si a scrotului sau a labiilor.

Sifilisul secundar este considerat o stare septica cu Treponema - simptomele pot aparea in 3 - 6 saptamani, determinand aparitia silifidelor. Acestea sunt pete mici, roz - pal, care nu ies in relief si determina rozeola silifica sau care ies putin in relief pe piele (papule). Pot aparea stari asemanatoare gripei (lipsa poftei de mancare, dureri de cap(cefaleea) si musculare, articulatii ce dor, rinoree, etc). Se poate instala sifilisul latent sau cel tertiar, dar in ultima perioada acestea apar tot mai rar datorita tratarii la timp si a mijloacelor de informare in masa.

Gonoreea
In cazul acestei infectii, primele simptome apar la 2 - 3 zile de la contactul sexual: secretii abundente galben - verzui, senzatii de usturime si arsuri, mucoasa congestionata, rosie, umflarea uretrei, etc. Aceste simptome pot disparea dupa 8 saptamani - dar disparitia nu marcheaza sfarsitul bolii, ci cronicizarea ei.

Complicatiile ce apar sunt fimozele, prostatite, stricturi uretrale, etc. Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate si foarte rar prin folosirea in comun a obiectelor sanitare, prosoape, bureti, etc. Ea se poate trata cu antibiotice recomandate de medic si in cazul unei diagnosticari precoce, situatie in care si boala este necomplicata, tratamentul este de scurta durata.

Gonoreea are o frecventa mai mare in tarile in curs de dezvoltare, prezentand un risc mare de contaminare.

Chlamydia

reprezinta infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis si este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala in tarile dezvoltate. Aceasta bacterie traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece adesea decurge fara simptome (dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, senzatie de intepaturi, menstruatie neregulata, arsuri in timpul urinarii, etc). Ca si gonoreea, chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectioase. In ceea ce priveste tratamentul, acesta trebuie urmat de catre ambii parteneri (indiferent de absenta sau prezenta simptomelor) si dureaza intre 14 - 21 de zile, constand in antibioterapie tintita.

Scabia

Aparitia scabiei presupune prezenta unui parazit femela care sapa un canal in piele in care depune 2 - 3 oua pe zi timp de o luna, ceea ce determina prurit tegumentar si iritarea pielii – leziuni de grataj. Transmiterea acestui parazit se face atat pe cale sexuala, cat si prin contacte curente - gen folosirea in comun de lenjerie si haine. Simptomele sunt reprezentate de mancarimi (prurit localizat) pe fata interioara a mainilor, intre degete, in regiunea sanilor si a organelor genitale. In privinta tratamentului, acesta se aplica atat partenerilor sexuali, cat si persoanelor care coabiteaza cu cei infectati cu scabia. Lenjeriile si obiectele personale folosite de persoanele infectate necesita dezinfectarea.

SIDA este prescurtarea pentru Sindromul Imunodeficientei Dobandite si marcheaza un deficit a sistemului imunitar dobandit ca urmare a infectiei cu virusul HIV. SIDA va predispune la diferite boli care afecteaza in mod tipic persoanele infectate cu virusul HIV si pe care in mod normal organismul ar trebui sa fie capabil sa le combata – infectii oportiniste. Ca toate virusurile, HIV nu are metabolism propriu si necesita o celula gazda pentru a se putea multiplica.

Aceste celule gazda sunt, printre altele, celulele sistemului imunitar, limfocitele, globulele albe, celule sistemului nervos. Cercetatorii clasifica infectia cu HIV in diferite stadii. Prin SIDA se intelege stadiul in care sistemul imunitar este foarte slabit si in care pot sa apara diferite boli si tumori – forme de cancer. Evolutia unei infectii cu HIV difera de la o persoana la alta. La scurt timp dupa infectarea cu HIV, acesta incepe sa se inmulteasca foarte rapid, astfel incat in primele saptamani nu apar de obicei simptome (la inceput, eventuale stari gripale). Dupa 12 saptamani de la contaminare, prin testul cu anticorpi, se gasesc anticorpii construiti de virus.

Infectiile, oportuniste in cazul bolii SIDA, la un organism sanatos uneori nici nu se manifesta sau pot fi combatute cu destula usurinta. Virusuri nu prea periculoase precum Herpes simplex sau Herpes zoster pot duce la imbolnaviri grave. Toxoplasmoza, tuberculoza, citomegalia, PcP - o forma a pneumoniei si ciuperca Candida albicans sunt de asemenea boli caracteristice stadiului SIDA.
Portile de intrare in organism ale acestui virus sunt ranile deschise, suprafetele iritate, zgariate sau inflamate ale pielii si tesuturile sensibile gen mucoasa vaginala. Lichidele infectioase prin care acesta se transmite sunt sangele, sperma, laptele de mama, etc. si nu cele ca saliva, urina, transpiratie sau lacrimi.

De retinut!Sus

In ultimii ani, bolile cu transmitere sexuala au crescut ca numar si vor creste in continuare daca nu se vor lua masuri drastice pentru combaterea mecanismului care permite propagarea acestor afectiuni in randul populatiei.
Cu toate ca s-au luat masuri pentru combaterea acestor boli si au aparut medicamente noi si eficiente de tratament, numarul acestor boli creste alarmant si apar cazuri noi la o parte insemnata a populatiei, ceea ce constituie pentru viitor un semn de alarma.

Probabil factorul social - economic in care ne aflam la ora actuala, existenta prostitutiei clandestine si a unui “vagabondaj” sexual mai mare permite inmultirea acestor afectiuni cu grave consecinte asupra populatiei si a starii de sanatate.
Contactele sexuale ocazionale mai ales cu persoane necunoscute, ingreuneaza desfasurarea unei anchete epidemiologice corecte, ceea ce face ca sursa de infectie sa nu fie descoperita, acest lucru fiind esential in stoparea fenomenului de extindere rapida a bolilor cu transmisie sexuala.

Educatia sanitara si antiveneriana a populatiei la ora actuala lasa de dorit fiind una din metodele cele mai eficace de prevenire si combatere a acestor afectiuni, ea nu este aplicata in mod corespunzator cu rezultate negative vizibile.

islamul

Islamul

In secolul al VII-lea, pe vremea bunului rege merovingian Dagobert, un arab din desert va propovadui o noua religie. Povestea acestui beduin devenit profet si conducatorul unei comunitati al carei elan va tulbura lumea, poate fi considerata o adevarata epopee.

In doar patru veacuri din secolul al VII-lea d.Hr si pana in jurul anului 1000, civilizatia islamica avea sa cunoasca o dezvoltare extraordinara. Totul incepuse in peninsula Arabica unde in jurul anului 570 s-a nascut Mohamed, Profetul islamului.

La numai 100 de ani dupa moartea sa, in 632, musulmanii cucerisera teritorii ce se intindeau din Spania si pana dincolo de granitele Chinei.

Traditia spune ca lui Mohamed, un negustor din Mecca, i s-a infatisat intr-o zi ingerul Gabriel care l-a acoperit cu mantia sa poruncindu-I, recita si incredintându-I astfel mesajul islamului. In ce consta nouatea acestui mesaj ne spune Nicolau Dobrisan, profesor de limba si civilizatie araba la universitatea Bucuresti:

”Islamul vine in continuarea marilor religii monoteiste anterioare iudaismul si crestinismul, dar poate ca sub aspectul morfologiei religioase mesajul propovaduit de Mohammad, asa cum este el formulat in Coran reprezinta expresia cea mai pura a monoteismului absolut care exclude ideea de trinitate. Religia revelata profetului Mohamad este de fapt mult mai simpla decât celelate de dinaintea ei deoarece cultul poate fi practicat de oricine”.

Simplitatea islamului, cuvant provenit dintr-un verb arab ce inseamna “a se supune”, “a se darui in intregime” se asociaza cu puritatea unei credinte originare desi musulmanii cred ca numai mesajul dictat lui Mohamed restituie revelatia in toata puritatea ei, cartile sfinte ale evreilor si crestinilor si Coranul sunt privite ca având aceeasi origine, ceea ce explica asemanarile dintre ele :
dintre elementele comune celor trei religii ar trebui mentionat ca ele propovaduiesc numeroase valori morale comune, de asemenea faptul ca in toate cele trei carti sfinte se intalnesc motive si mituri comune cum ar fi pacatul originar, potopul, legenda despre Iosif si Putifar, despre nasterea lui Iosif, legendele despre Moise si altele. Islamul ii recunoaste de asemenea pe ceilalti intemeietori de religii monoteiste, pe Moise si pe Iisus, dar musulmanii socotesc ca Mohamad este pecetea profetilor si ca Islamul este singura si unica religie monoteista cu adevarat”.

Islamul presupune indeplinirea unor obigatii rituale, cinci la numar, numite si cei cinci stalpi: marturia de credinta, rugaciunea rituala de cinci ori pe zi, postul o data pe an in luna Ramadan, pelerinajul la Mecca o data in viata si dania rituala o data pe an. Nadia Anghelescu, de la Universitatea din Bucuresti afirma :

Toate acestea au un dublu scop, pe de o parte el exprima prin comportamente gestuale, sociale, pshihologice adeziunea la comandamentele, legile divine, formulate in Coran, iar pe de alta parte ele exprima adeziunea la comunitatea musulmana. Deci cel care abdica de la efortul de a respecta obligatiile rituale nu numai ca altereaza relatia cu Dumnezeu, dar si degradeaza relatiile dintre indivizi, distruge coeziunea comunitatii islamice”.

Musulmanii se considera alaturi de crestini si de evrei oameni ai Cartii, dar cartea lor, Coranul, cuvant ce inseamna predica, este aceea care distinge intre adevar si fals, cuprinzând revelatii trimise de Dumnezeu, Allah, profetului. Aceste revelatii nu pot fi traduse in alte limbi fara a fi modificate.

“Deoarece Coranul arab apare ca o copie a unui original aflat pe tabla pastrata in ceruri, el este sacru, absolut inimitabil, de unde si ideea intraductibilitatii sale. In conceptia musulmanilor se traduc sensurile Coranului si nu Coranul insusi. Pe de alta parte diferitele capitole ale Coranului, care se numesc sure sunt foarte diferite, sunt fie sure profetice, fie cu caracter legislativ, fie sunt naratiuni. Ele se succed in Coran fara o ordine aparenta ceea ce poate deconcentra pe cei ce incearca sa citeasca o traducere a Coranului, oricat de buna ar fi aceasta”
“in numele lui Dumnezeu cel milostiv si indurat, lauda lui Dumnezeu, Domnul veacurilor, cel milostiv si indurat, ce domaneste in ziua judecatii…pe tine te slujim, tie iti cerem ajutor, condu-ne pe drumul cel drept, Domnul celor de care te-ai indurat si nu asupra celora pe care esti infuriat si nici al celor rataciti”
Fiind considerat inaccesibil in traducere Coranul trebuia sa fie cunoscut in araba de catre oricine dorea sa devina musulman, limba araba devine astfel limba religiei si a relicvelor in teritorii foarte intinse, iar scrierea araba devine desigur tot atât de improtanta. In primul rând ei si-au pastrat cartea sfânta a Islamului care la rândul sau a pastrat neschimbate scrierea si normele gramaticii araba pâna in zilele noastre.


”Datorita religiei cu care a fost asociata scrierea araba s-a bucurat de un prestigiu deosebit in lumea musulmana, in al doilea rând cu ajutorul acestei scrieri au fost consemnate si conservate câteva mari literaturi (cele araba si persana). Scrirea araba a devenit o arta si o stiinta rezervata in primul rând celor initiati“. Raspândirea scrierii si a Cartii se datoreaza si faptului ca imperiul islamic se intinde pe un teritoriu care cuprinde civilizatii vechi- civilizatii cu o traditie de scriere milenara- de altfel arabii de la chinezi au luat prin intermediari metodele de fabricare ale hârtiei, care fiind un material ieftin si comod va servi la scrirea a sute de mii de pagini care umplu astazi bibliotecile lumii si care au facut sa se vorbeasca chiar despre grafomana cultura araba. Conducatorul spiritual al comunitatii musulmane era califul.”institutia califului a aparut imediat dupa moartea profetului Mohammad, Abu Bakr, carein anu 632 a devenit Kalif Hatrasul Allah, adica succesorul (urmasul) trimisului lui Allah. Califul era pazitorul si garantul dogmei islamice, era prin excelenta imam, conducând rugaciunea de la moschee din ziua de vineri si pelerinajele. Apoi califul era autoritatea politica si militara suprema in imperiul musulman. In jurul califilor s-au tesut numeroase intrigi si legende, fiind suficient de mentionat Harul Al Rashid si fiul sau, in vremea carora Califatul de la Bagdad si civilizatia araba au cunoscut inflorirea maxima”. Primii patru califi din istorie, supranumiti cei drepti, cei bine ghidati facusera parte din anturajul imediat al Profetului. Urmeaza apoi califii omeyazi care muta capitala de la Medina la Damasc, in vremea lor imperiul musulman ajunge pâna la Atlantic, fiind cucerita Spania, iar numele unui sef militar al armatei cuceritoare Tarik ibn Iniziad se pastreaza pâna astazi caci Gib Al Tarik (Gibraltar) inseamna in araba muntele lui Tarik.



In anul 732 Franta, victorioasa in batalia de la Poitiers, opreste insa expansiunea araba. Persia in schimb va fi cucerita in intregime la fel Afganistanul, Pakistanul, Turkistanul chinez, teritorii ale Indiei. Dar omeyazii razboinici isi neglijeaza indatoririle religioase, motiv pentru care o alta dinastie se va lupta sa le ia locul, Abasizii. Acestia muta capitala la Bagdad, primesc sprijin persan si se lasa influentati de puternica si importanta cultura persana. Califul abasid cel mai cunoscut datorita celor 1001 de nopti este Harun Al Rashid. Un text românesc din secolul al XVIII-lea il descria astfel:”istoricii povestesc toti cu un glas cum ca Harun al Rashid a statut pe vremile sale imparatul cel mai vestit si mai viteaz decât toti, si precum ca a fost tare si viteaz, ca nu a fost prea iute, adica necajicios si iubitor de slava desarta nu ar mai fi fost altul asemeni lui.”. Ajuns la putere prin intrigi Harun Al Rashid a avut de condus un imperiu foarte intins, zgudiut de numeroase revolte si, fapt inspaimântator pentru contemporani, si-a decapitat vechii prieteni si aliati. Dar victoriile militare, piosenia si faptul ca I-a sprijinit pe savanti si scriitori I-au facut faima, iar literatura si mai ales poezia erau foarte pretuite in lumea araba. Când era descoperit un poet celelalte triburi de prin partea locului veneau si-I vizitau familia, felicitându-I pentru marele ei noroc. Un poet in familie insemana o pavaza a onoarei lor, o arma care le ocrotea numele de insulta, o cale de a le nemuri faptele si de a le aduce gloria. Aceste felicitari nu aveau loc decât cu trei prilejuri: când se nastea un fiu, când aparea un poet sau când fata o iapa de rasa. Dar poezia fusese pretuita si inainte de arabii beduini ai desertului. N. Angelescu:”In secolul al-VII-lea in desertul Arabiei, arabii beduini inventeaza o tema care va avea un mare rasunet in viitor: iubirea desavârsita, iubirea imposibila, nefericita. Majinin si Laila sunt erorii unora dintre aceste povesti de dragoste si ei sunt stramosii unor celebre cupluri din literartura universala, care sunt toate menite sa arate ca dragostea desavârsita este aceea neimplinita. Acest filon de puritate va strabate intreaga literatura araba in perioada ei de glorie si mai târziu, trecând prin Spania a influentat poezia trubadurilor.” Pornind din peninsula Arabia in cuceririle sale impetuoase islamul a construit multe orase. In ele, la curtile califilor sau ale guveranatorilor locali, toata lumea facea poezie, toata lumea vorbea despre dragoste:


“Camasa as dori sa fii pe trupul meu sau eu sa-ti fiu vesmânt
sau intr-o cupa mi-as dori sa fim noi doi,
tu- vinul, picaturi de ploaie, iar eu…”


Oare cum era posibil ca o morala foarte puritana in care femeia trebuia sa traiasca in izolare, sa permita aparitia unei poezii atât de sezuale si atât de diferita de poezia casta a iubirii imposibile, creata in desert.

O explicatie este ca aceste poezii, cele mai multe dintre ele, erau destimate unor asa numite sclave-cântarete, femei frumoase, destepte, in stare sa aprecieze poezia si care in felul acesta concurau cu mijloace nepermise institutia respectabila a sotiei. Dar si respectul pentru invatatura si pentru invatat reprezinta o trasatura caracteristica, recunoscuta a societatii islamice. Sursa prin excelenta a invataturii este desigur Coranul, insotit de traditiile Habid, spusele si faptele profetului relatate de cei care l-au insotit.

Coranul si aceste traditii constituie totodata sursa legislatiei islamice, dar dreptul canonic musulman reprezinta temelia invatamântului. Invatatul, in islam, este specialistul in drept canonic, pentru a fi inteles, insa, Coranul are nevoie de comentarii. Acestea dau nastere mai târziu unor stiinte de sine statatoare, printre acestea, gramatica, a carei menire era sa pastreze intacta limba Corunului, capata o importanta greu de imaginat in alte civilizatii.

Aceeasi sursa o au si istoria si geografia, alaturi de aceste stiinte traditionale in societatea musulmana apar si altele sub impulsul traducerilor, stiinte ca matematica, astronomia, medicina. Apare si filozofia care se va “aclimatiza” atât de bine in mediul arab, incât arabii sunt cunoscuti ca “natie filozoficeasca”, cum spune Kogalniceanu. Acestei natii filozoficesti ii datoram printr altele algebra cuvânt ce inseamna un calcul si alchimia, o chimie. Savantii musulmani au cunoscut si au preluat cultura vechilor greci si a popoarelor cucerite pe care s-au straduit sa o duca mai departe, transmitând-o prin intermediul scolilor, al caror sistem de functionare era foarte bine pus la punct.

In viziunea islamului interesat de invatatura, societatea in intregul ei este responsabila de educatia copiilor si de aceea o buna parte din veniturile care provin din dania rituala este alocata invatamantului. Alaturi de acesta invatamantul beneficiaza in primul rând de asa numitele fundatii pioase, care sunt instituite in acest scop de catre persoane avute. Principalul cadru in care se realizeaza educatia este madrasa, un fel de colegiu care in epoca medievala functiona in general alaturi de moschee.

Imaginea traditionala care se pastreaza este aceea a unui grup de invatacei, aflati in jurul unui profesor, asezati adesea lânga o coloana din moschee. Un om instruit, religios, se putea ocupa de comert si afaceri fara ca acest lucru sa para ciudat, intr-o lume in cate profetul insusi fusese negustor, iar textele religioase reglementau in amanunt negustoria.

Comercializarea lucrurilor interzise, cum erau carnea de porc, bauturile alcoolice, statuetele, crucile era considerata interzisa, haram, inselarea era oprita, monopolurile si speculatiile cu preturile erau interzise, pentru prevenirea imbogatirii pe seama celor nevoiasi.

Insa stiinta cea mai admirata de celelalte culturi era medicina. In folosirea medicamentlor sau in tratarea bolilor de ochi Europa a egalat islamul abia in epoca moderna, iar spitalele medievale arabe erau foarte bine organizate.

Calatorul Ibn Jubar, de exemplu descriind spitalul infiintat in Damasc in 1184, spune ca personalul sau pastra liste cu numele bolnavilor, cu cantitatile de alimente si medicamente de care acestia beneficiau in fiecare zi. Spitalele erau totodata importante centre de cercetare medicala, unde au practicat si savanti precum Avicenna, Averoes.

Limba araba si credinta din care izvora un intreg sistem de viata unitar au facut ca marea comunitate musulmana sa fie omogena.
Totusi in acest proiect de unificare fiecare cultura a adus un element aparte, un exemplu de sinteza culturala fiind celebrul Tadj Mahal, monumentul funerar construit pentru sotia sa de un imparat in secolul al XVII-lea in N Indiei. Mesterii care au lucrat la Tadj Mahal veneau din imperiul otoman, din Buhara, Buthan si Casmir.

Culorile stralucitoare sunt una din trasturile artei islamice, albastrul turcuaz al acoperisurilor moscheilor si palatelor, rafinamentul covoarelor, care arata de multe ori ca niste gradini. Confruntati si obisnuiti cu greutatile desertului arid pentru arabi verdeata si gradina au fost lucruri care s-au bucurat de o mare pretuire. De aceea aproape pretutindeni gradinile au devenit parti componente ale palatelor, in Iran, in Siria, in India si in Turcia, dar si in Vest, in Magreb si in Andalusia.


Rolul pe care gradinile il jucau in viata musulmanilor, pare sa se fi asociat cu conceptia de paradis, si el numit gradina, dar gradina ideala, dupa cum il descrie Coranul:”cu izvoare si pâraie de apa vie de lapte, de vin si de miere, cu fructe de toate soiurile, dar mai presus de toate credinciosii vor avea in ele parte de compania fecioarelor neprihanite, hurii cu ochii mari, tolanite pe divanuri acoperite de matase.” Viata paradisiaca a fost infatisata mai ales in surele meccane, de la inceputul revelatiei, in surele din perioadele urmatoare nu vor aparea in plus decât unele detalii, referitoare la vesmintele de pret, la parfumuri, la viata tihnita, la vasele de pret pe care le vor purta efebii vesnic tineri, semanând cu niste perle, la vinurile parfumate, care nu provaca ameteala, ca bauturile din acesta viata, pocalurile incrustate cu aur si pietre pretioase. Omul a trait cândva in acest loc minunat, dar a fost izgonit pentru ca nu a ascultat poruncile lui Dumnezeu, pentru ca le-a uitat, subliniaza islamul. Impotriva acestui pacat al uitarii lupta credinciosul musulman rugându-se de cinci ori pe zi si indeplinindu-si obilagatiile rituale.


Iar astazi unul din cinci locuitori ai Terrei este musulman, urmas al acelei etraordinare epoci de inflorire a civilizatiei situata in timp pâna in jurul anului 1000.

“Islamul este jonctiunea dintre Dumnezeu ca atare si om, ca atare.
Dumnezeu- socotit nu asa cum s-a putut manifesta intr-un anume chip, intr-o anumita epoca, ci independent de Istorie, ca fiind ceea ce este deci cel ce, prin insasi natura sa, creaza si reveleaza.
Omul ca atare socotit nu ca fiinta decazuta având nevoie de un miracol salvator, ci ca o creatura deiforma, dotata cu o inteligenta capabila sa conceapa Absolutul si cu o vointa capabila sa aleaga ceea ce conduce intr-acolo.” -

Frithjof Schuon

Originalitatea Islamului nu sta in descoperirea functiei salvatoare a inteligentei, a vointei si a cuvântului (functie evidenta si cunoscuta oricarei religii), ci in constituirea ei in cadrul monoteismului semit, ca punct de plecare pentru o perspectiva de mântuire si eliberare. Inteligenta se identifica cu continutul ei salvator, ea nu e altceva decât cunoasterea Unitatii – sau a Absolutului – si a dependentei tuturor lucrurilor de Unul; la fel vointa este el-islam, ceea ce inseamna conformitate cu vointa lui Dumnezeu in ceea ce priveste existenta noastra terestra si posibilitatea noastra spirituala. Vorbirea este comunicarea cu Dumnezeu in mod esential, prin rugaciune si invocatie. Privit din acest unghi Islamul aminteste omului mai putin ceea ce trebuie sa stie, sa faca si sa spuna, cât mai ales ceea ce sunt prin definitie inteligenta, vointa si cuvântul.

Bibliografie
1. Enclopedia Larousse – Religiile Lumii, Ed. RAO 1998
2. Jeannine Siat – Marile Religii Monoteiste, Inst. European 2000
3. Anne Marie Delcambre – Islamul, Ed. Coresi, 1999
4. Elena Cozma – Istoria religiilor (manual optional pentru liceu),Ed Polirom 2000
5. Andre Miguel – Islamul si civilizatia sa, Ed. Meridiane 1994
6. Mircea Eliade – Istoria credintelorm si ideilor religioase,vol 3, Ed Stiintifica 1991
7. Documentar BBC – Istoria civilizatiei islamice, ian 2002
8. Thomas Carlyle – Cultul eroilor – Eroul ca Profet: Mohammad, Islamul, Inst European 1998
9. Frithjof Schuon – Introducere in spiritualitatea lumii musulmane, Ed. Humanita 1994


Coranul si Sunnah


Coranul este cartea revelatiei, scrisa de Calam pe “Masa pazita din al saptelea cer”. Adusa de arhanghelul Gabriel lui Mohamed in “noaptea predestinarii” ea este formulata pentru comunitate de Profet de-a lungul a 23 de ani la Mecca si Medina. Conform comentariului lui Ibn Arabi, revelatia patrunde nu in mintea, ci chiar in corpul Profetului ales pentru a o exprima discursiv.


In araba Coran inseamna lectura, carte sau recitare, pentru ca intr-adevar, când ii dezvaluie lui Mohammad cuvintele lui Dumnezeu, ingerul Gabriel ii porunceste acestuia: ”Recita”. Mohammad invata pe de rost aceste texte sau le dicteaza tovarasilor sai care le transcriu pe frunze de curmal, po bucati de piele sau pe omoplati de camila. Dupa moartea profetului califul Otman temina strângerea acestor texte, care vor constiui ulterior Coranul, care va contine 6226 de versete, impartite la rândul lor in 114 sure.


Cartea sacra a islamului e completata printr-o alta culegere de texte, Sunnah (in araba- traditie, obicei), aceasta cuprinzând cuvintele, faptele si judecatile lui Mohammad (acestea numindu-se si hadit sau “cuvintele profetului”). Coranul si Sunnah constituie fundamentul credintei si legea (practica Islamului) care ghideaza viata oricarui drept credincios, dar si dupa care sunt inspirate legile si reglementarile in intreaga lume musulmana. Coranul repeta cu insistenta ca nu exista decât un singur Dumnezeu, Allah, creator si salvator al Universului. Acest Dumnezeu, precizeaza Coranul, a transmis cuvântul si legea sa diferitilor profeti cum ar fi Avraam, Moise, Iisus si Mohammad, insa nici o alta revelatie divina nu mai poate surveni dupa cea primita de catre profetul islamului, fiindca aceasta le inglobeaza si le depaseste pe toate cele care au precedat-o.

Obligatiile religioase ale dreptcredinciosilor

Cele cinci indatoriri fundamentale ale fiecarui musulman, numite si ”cei cinci stâlpi ai Islamului” sunt profesiunea de credinta a oricarui musulman, numita sahada (“nu exista alt Dumnezeu decât Allah, iar Mohammad este slujitorul si profetul sau”). Ea este proclamata de cinci ori pe zi in vârful minaretului, când muezinul cheama la rugaciune pe cei dreptcredinciosi. O alta indatorire a celor de credinta islamica este rugaciunea rituala ce trebuie realizata de cinci ori pe zi in zori, la amiaza, la mijlocul dupa-amiezii, la apusul soarelui si dupa lasarea intunericului. Nici pomana legiuita, zakat (impozitul religios pe care musulmanul il ofera pentru a-I ajuta pe cei sarmani) si nici pelerinajul la Mecca nu trebuie sa lipseasca, cea mai imortanta obligatie ramânând insa tinerea postului Ramadan.




Eroul ca Profet - Mohammed

“Acest fiu al pustietatii, cu suflet adânc si deschis nutrea in adâncul fiintei sale altceva decât ambitie. Un suflet mare si tacut, facea parte din rândurile celor care natura insesi I-a desemnat sa fie sinceri.

In timp ce altii se iau dupa formule si zvonuri, rezumându-se la ele, acest om nu putea sa se ascunda in spatele lor, era singur cu sufletul sau si cu realitatea lucrurilor…iar cuvântul acelui om parea o voce izvorâta din insasi inima naturii :


Ce sunt eu?
Ce este acest lucru de nepatruns in care traiesc si caruia oamenii ii spun Univers? Ce este viata, ce este moarte, ce trebuie sa cred?
Ce trebuie sa fac?
Stâncile muntelui Hara si cele ale muntelui Sinai, ca si nisipurile singuratice si aspre nu-I dadeau nici un raspuns, nici cerul maret rotindu-se tacut deasupra capului sau, cu stelele scânteind albastru, nu-I dadea nici un raspuns.
Nici un raspuns nicaieri.
Iar cheia trebuia sa fie sufletul omului si tot ce insiflase Dumnezeu in el… Caci acest om “salbatic” simtea ca raspunsul acesta era de o importanta covârsitoare, toate celelalte fiind insignifiante in comparatie cu el. Nu gasea insa nici un raspuns in jargonul clevetitoarelor secte grecesti, in traditiile nebuloase ale evreilor sau in rutina prosteasca a idolatriei arabe.
El poseda darul de a vedea dincolo de aparenta lucrurilor, patrunzând in esenta lor.” - Thomas Carlyle